De-Dis-licious-Karin4

Karin Grezel is cheffin van Eeterij de Dis. Ze maakt haar passie voor koken en gastvrijheid graag waar met haar team. “We doen alles samen. Van de nieuwe kaart samenstellen, de maaltijden bereiden tot leuke dingen verzinnen voor onze gasten.” Koken is haar hobby en ze heeft met Eeterij de Dis van haar hobby haar werk gemaakt. ‘Ik zit graag met mijn neus in de kookboeken. Onze kok, Albert Wildeman, is ook altijd aan het speuren naar lekkers om onze gasten mee te verwennen.’

“We proberen graag dingen uit en koken traditioneel met een twist. Onze gasten proeven dat, de vertrouwde smaak van vroeger, maar dan een beetje verrassend anders. Dat vertrouwde komt doordat we traditionele ingrediënten gebruiken en alles zelf maken. In onze keuken vind je geen surrogaat- of light-producten. We koken graag met biologische producten van regionale leveranciers. Aan onze dis krijgen de gasten een verantwoorde, volwaardige en lekkere maaltijd.”

“Opeens proeven onze gasten ‘vroeger’,
door de roomboter in de jus
of de appeltjes in de rodekool.”

Eeterij de Dis bestaat nu twee jaar en de kaart wisselt per seizoen. Als het aan Karin en Albert lag, zouden ze de kaart elk seizoen helemaal veranderen, maar als het aan de gasten ligt niet. “We hebben veel ideeën. Regelmatig maken we nieuwe gerechten klaar buiten de kaart om. Vaste gasten waarderen dit. En zo kunnen wij ook mooi testen wat ze ervan vinden. Voorbeelden zijn eendenbout, die nu op de kaart staat, of inktvis-carpaccio, die het niet heeft gehaald. Zo bepalen onze gasten ook mee. Ik zei het immers al: we doen alles samen.”

Ook vraagt ze vaak via Facebook wat er terug moet komen van eerdere kaarten. Favorieten blijven short-ribs, biefstuk, forelmousse, ossobuco en viscurry. “Wel brengen we er variatie in aan door er een andere, helemaal zelfgemaakte saus bij te serveren.” O ja, en niet te vergeten: de favoriete nagerechten zoals Eton Mess en Brownies, die met liefde door Karin en haar zoon Ger worden gemaakt.

“Met de gorgonzolasaus die wij bij de varkenshaas serveren,
heeft onze kok destijds zijn vriendin verleid.
Ze zijn dit jaar 25 jaar getrouwd.”

Als de keuken zich vult met de lekkere geuren van roomboter, versgemalen peper, gember en ui, gaat Karin nog gauw even naar de binnenplaats van het restaurant, waar ze een kruidenhoekje heeft. Ze knipt een handvol peterselie af, “voor in de ‘feel good’ soep”, zegt ze lachend.  “Soep, zoals oma die maakte. Wie wordt daar nou niet blij van?”

Handenvol verse kruiden